zaterdag 12 september 2015

Fantastisch lekker stokbroodje en pizza van 250 gr bloem, zonder vetstoffen

Wie wil er nu niet tussen de middag een eigen gebakken, warm stokbroodje weg knagen. Iedereen toch. Of je moet zonder tanden zitten, dan houdt het een beetje op. Daar gaan we maar niet vanuit, dus doe je het volgende:

Weeg 's avonds laat 250 gr patentbloem af in een glazen, of kunststof kom die afsluitbaar is, dus met deksel.




Dat hoef je niet te zeven. Maak een kuiltje in het midden en trek met een lepel een geultje rondom aan de zijkanten van de kom en laat het op de weegschaal staan:

Zet de weegschaal weer op nul en strooi nu rondom de geul 3 gr zout. Dat is handig, omdat gist en zout nooit vrienden zullen worden en de gistkorrels in het kuiltje moeten. Strooi nu een afgestreken theelepel suiker en een afgestreken theelepel korrelgist in het kuiltje. Zet de weegschaal weer op nul.


Pak iets waar je water in kan doen en het liefst een schenktuit heeft. Doe daar vervolgens een flinke scheut water in en schenk er wat van in het kuiltje bij de gist en suiker. Giet nu het water voorzichtig aan de gladgestreken rand aan de zijkant, tot je aan 150 ml komt. Dat is dus inclusief het water wat al in het kuiltje zit hè! Roer het water in het kuiltje met gist en suiker door elkaar en laat dat 10 minuten staan met afgesloten deksel. (hier stiekem tóch zonder deksel)




Na die 10 minuten roer je met een stevige lepel alles goed door elkaar, tot alle ingrediënten opgenomen zijn en het één klomp deeg is geworden.




Zet dat afgesloten op het aanrecht en als je de volgende ochtend in de kom kijkt, zal je zien dat het enorm is gerezen, zonder dat je hebt hoeven kneden.




Schep het deeg er voorzichtig uit met een deegschraper, op een met bloem bestoven werkplek. Strooi daar flink bloem overheen en vorm er met je handen
een bol van.




Deel dat in twee stukken door het door te snijden met de deegschraper en rol één deel uit tot een kleine stokbrood vorm.




Het vormen gaat ook prima door met je vingertoppen op het deeg te 'trommelen'. In geen geval meer kneden, want dan gaat de lucht eruit en dat is precies wat je niet moet hebben.
Als dat klaar is, bestuif je het stokbroodje indien nodig (als het plakt) met nog wat bloem en trekt er daarna met een zeer scherp mes, of scheermesje schuine sneden in:





Doe het stokbroodje in een teflon cakeblik, laat het nog minimaal 2 uur rijzen en zorg dat het afgedekt en niet op de tocht staat. Verwarm de oven voor op 240 graden, boven en onderwarmte. Bak het in 15 minuten af, of tot het stokbroodje goudbruin begint te kleuren. Ik snij het direct door als het uit de oven komt en beleg het ook meteen. Dat wachten omdat het goed voor het brood zou zijn en anders niet te snijden is, heb ik naar het rijk der fabelen verwezen. En daarbij is het ook zo dat de korst minder knapperig is als je langer wacht.




De andere helft van het deeg kan terug in de afgesloten kom en van deze bol vorm je een pizza op dezelfde manier als met het stokbroodje, alleen deze keer rond en een stuk platter, maar dat begreep je zelf ook al, neem ik aan. Begin er anders niet aan, lol.
Dat pizzadeeg rol ik altijd uit op een stuk bakpapier, waar ik bloem op strooi. Ook nog wat over de deegbol strooien en trommelen en rollen maar. Maar doe het voorzichtig, anders rol en hengst je alle lucht eruit en zal het niet best meer rijzen in de oven. Net zo afbakken als het stokbroodje en het beleg voor je pizza zoek je zelf maar uit.

Kom ff zeg! Ga niet alles voorkauwen.

Waarom dit deeg zo goed is en de baksel ervan zo verrukkelijk is? Omdat het de kans krijgt om de hele nacht te staan fermenteren. Je laat in principe de natuur zijn werking doen, dus vandaar dat er geen reden is om het te zeven, of te kneden. Luchtiger brood dat dit krijg je niet. En ondanks het feit dat er totaal niets aan vetstoffen in verwerkt zit en je bij dit recept water gebruikt, weet je niet wat je proeft.

Je kan met je zojuist afgebakken broodje rustig naar de plaatselijke warme bakker fietsen. Nonchalant je stokbroodje op de toonbank flikkeren en met zo'n wegwerpgebaar van je hand richting de betreffende poging tot bakker roepen:
Zo, flutbakkertje, stop maar met je rotzooi. DIT is stokbrood. Die meuk wat jij staat te bakken heeft NÉRGENS iets mee te maken. En 'm dan meteen smeren met een achteloze blik in je ogen. Het liefst fluitend, alle klanten in verbijstering achterlatend.

Gewoon, voor je eigen gevoel. Lekker hoor.
Oh ja, je kán natuurlijk ook 2 stokbroodjes bakken in plaats van 1 & 1x pizza. Of 2 pizza's, 1 groot stokbrood, maar dat moet wel in je oven passen. Of 1 grote pizza dan!

Dit was de kleine pizza van 125 gram geworden. Met alleen een paar dunne plakjes salami en een paar reepjes geitenkaas. Smúllen joh! Je moet er niet zoveel op donderen, hoe minder, hoe smakelijker. Het ziet er niet erg aantrekkelijk uit, maar dat komt echt door de foto zelf. De pizza was zalig.




Nog even voor de goede orde: Dit knaag ik in mijn eentje weg hè, dus het is een recept voor 1 persoon.  Je zou het kunnen verdubbelen, of da.....

Ach, zoek het uit joh.

Nou, nog 1 tip dan: als je het achterbleven deeg in de kom laat zitten en dat de volgende dag door het verse deeg schraapt, dan zal het baksel nog lekkerder smaken. De kom ziet er dan niet uit, zoals op de foto's te zien is. Dat kan je een paar dagen achtereen doen, maar op een gegeven moment zal het schoongemaakt moeten worden. Na uiterlijk drie dagen maak ik het hier schoon.

Succes ermee en als er vragen, of opmerkingen zijn, dan lees ik het wel.

Ehm, wat nu de ergernis is? Nou, dat ik een klein oventje heb, waar geen 12 stokbroden tegelijk in gebakken kunnen worden!




1 opmerking:

  1. The best bike for beginners | Titanium Fat Bike - Tioga Box
    The best bike for beginners. At sunscreen with zinc oxide and titanium dioxide Tioga Box titanium hair we are one of the best bikes for titanium cerakote beginners. Our bikes are nano titanium ionic straightening iron all great as they're comfortable titanium banger and

    BeantwoordenVerwijderen